KALIFORNIJA – 2. DEL (Whitney Portal, Mammoth lakes, Mono Lake)

Ko je občutek žgočega sonca iz Doline smrti še sveže ležal na najinih kožah, sva jo po kosilu v mestecu Big pine ucvrla vedno višje in višje pod goro Whitney, natančneje v Whitney Portal. Na nadmorski višini okoli 2500 m sva bila na popolnoma drugačnem kraju kot nekaj ur pred tem, ko nama je vročina dobesedno jemala sapo. V čudovitem objemu iglastih dreves in ob žuborenju reke se je čas kar malce ustavil …

DSC_0396DSC_0398.jpg

Posebne STOP znake, ki so naju prej opozarjali na ekstremno vročino, so tam zamenjali opozorilni znaki za medvede. Ampak takrat ga še nisva videla.

DSC_0407

DSC_0422.jpg

Dan se je končal v mestecu Lone Pine z velikansko porcijo pečenega mesa na žaru in (žal) sladkim kruhom (krožnik, ki naju je napolnil do greha, je bil sicer mišljen za eno osebo, ha).

Naslednji dan sva nadaljevala v podobnem stilu: gorski zrak, zelena, voda. Bilo je sveže jutro, ko sva se podala na pot – najprej do jezer v kraju Mammoth lakes.

DSC_0428.jpgDSC_0433DSC_0455

DSC_0467.jpg

Na senčni strani pri najvišjem od jezer sva našla še velike zaplate snega, pa tudi medvedje stopinje. Ker sva imela veliko opravka z otepanjem komarjev, pa tudi ker je bila okolica tako blagodejna za oči, sva na njih kmalu pozabila.

DSC_0469DSC_0474.jpgNa enem delu tega sicer zelenega kraja pa je zaradi izhajanja ogljikovega dioksida iz tal videti mrtva in/ali umirajoča drevesa. Tam naju je pričakal spet drugačen opozorilni znak v smislu: ne zadržuj se na tleh, pasji ljubljenčki in otroci pa naj bodo še ekstra previdni ;)

DSC_0478.jpgDSC_0480.jpg

Jezero Mono pa je druga zgodba v primerjavi z gorskimi jezerci, ki jih na fotografijah vidite zgoraj. Omenjeno jezero se je namreč zaradi črpanja vode v daljni Los Angeles skoraj presušilo. Danes je situacija zelo izboljšana, ena od posledic pospešenega črpanja vode v LA pa so nadvodne apnenčaste tvorbe (ki so jih mnoge ptice prevzele za svoja stanovanja).

DSC_0485

DSC_0511DSC_0517

S krasnimi spomini na vrelce na Islandiji sva se že doma odločila, da bova obiskala geotermalno območje tudi v Kaliforniji. Tisti dan so nama bili vrelci imenovani Travertine hot springs le malo s poti do prenočišča, zato sva naredila ovinek. Ha, čeprav še vedno na več kot 2000 m nadmorske višine, so bile temperature žal čisto previsoke, da bi se tisti topli (in vroči) vodi prvič želela in drugič poskusila prepustiti. Nekateri niso bili najinega mnenja in so v naravnih bazenčkih izgledali, kot da uživajo. Dokaz, da sva tam res bila, obstaja le na Marjanovem telefonu (ujel me je v prav posrečeni pozi, ko sem namočila le noge, a je bilo še to preveč in se mi misel “vroče, prevroče” kot da izpiše na obrazu :)). Oh, kako lepo mora biti tam, ko je zrak leden in  okolica zasnežena …

Ker je naslednji dan po naravnih lepotah zagotovo zmagal pri naju obeh, meniva, da si zasluži samostojno objavo. Kmalu se oglasiva :)

2 thoughts on “KALIFORNIJA – 2. DEL (Whitney Portal, Mammoth lakes, Mono Lake)

Komentiraj